Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym, szpinakiem i pomidorami

5.0
(40)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne naleśniki nadziewane serem pleśniowym, szpinakiem i pomidorami. To połączenie jest pyszne, a danie możecie zrobić na lunch, obiad lub kolację.

Składniki:

Ciasto na 8 sztuk naleśników:

mąka 1 szklanka
mleko 3,2% 1 szklanka
jaja 2 sztuki
olej rzepakowy do smażenia

Nadzienie do naleśników:

piersi z kurczaka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
marynowany czosnek w oleju z ziołami Smak 4 ząbki
szpinak 100 gramów
kapary 1 łyżka
pomidory malinowe 2 sztuki
ser pleśniowy 3 łyżki

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz biały mielony Prymat
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Do dekoracji:

bazylia świeża
jogurt naturalny

Porada

Danie można udekorować dowolnymi zielonymi listkami: bazylią, tymiankiem lub - tak, jak na zdjęciu - młodymi gałązkami krwawnika pospolitego.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z kurczakiem, serem pleśniowym, szpinakiem i pomidorami

Wszystkie składniki ciasta łączymy, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na gorącą patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smażymy na złoty kolor.

W garnku na oleju smażymy cebulę, marynowany czosnek, kurczaka, dodajemy szpinak, kapary  i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowany farsz wykładamy na ciepły naleśnik, dokładamy pomidory w plastrach posypujemy serem pleśniowym, przykrywamy drugim naleśnikiem,  delikatnie ugniatamy i kroimy w trójkąty. Podajemy ze świeżą bazylią i gęstym jogurtem naturalnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.03.2019 11:00
Ale to musi być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak