Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Frytki Poutine wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

...........

Składniki:

Sos:

indycza szyjka 1 sztuka
skrzydełka z indyka 2 sztuki
żeberka wołowe 1 sztuka
marchewki 4 sztuki
por 1 sztuka
cebula 2 sztuki
woda 3 litry
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Tymianek suszony Prymat 2 łyżeczki
Ziele angielskie mielone Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
cebula biała 2 sztuki
ząbki czosnku 3 sztuki
masło 40 g
mąka 30 g
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku

Frytki:

ziemniaki typu BC 4 sztuki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku

Dodatki:

ser cheddar 50 g
sos gravy
chipsy z bekonu 4 sztuki
zielona cebulka 1 sztuka
pietruszka

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Frytki Poutine wg Piotra Ogińskiego

Porcje rosołowe z indyka oraz wołowiny wykładamy na blaszkę wraz z marchewką, porem oraz cebulą i pieczemy w temp. 200 stopni przez 20 minut.

Po tym czasie upieczone warzywa oraz mięso przekładamy do garnka, na blaszkę wlewamy trochę wody, by ją wyczyścić i przelewamy do naczynia, dodajemy wodę, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz rozmaryn i gotujemy sos przez ok, 1,5 godziny.

W tym czasie do rondelka wlewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek i całość smażymy na małym ogniu przez ok 15 minut, lub do uzyskania ładnego lekko brązowego koloru.

Po 1,5 godziny sos przecedzamy, a do cebuli dodajemy mąkę oraz masło szybko mieszając, tak by nie powstały nam grudki i podsmażamy zasmażkę przez ok 1 minutę.

Do sosu dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy, po czym połowę sosu dodajemy do zasmażki, szybko mieszamy i przekładamy całość do reszty sosu także szybko mieszając, tak by nie powstały nam grudki. Tak przygotowany sos doprawiamy pieprzem, solą, ewentualnie tymiankiem oraz liściem laurowym i gotujemy jeszcze 15-20 minut, po czym gotowe gravy odcedzamy.

Kiedy sos się gotuje kroimy ziemniaki na frytki o grubości ok 1 cm, po czym blanszujemy je na oleju o temperaturze 160 stopni przez 7-8 minut.

Następnie zblanszowane frytki smażymy ponownie na oleju rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez ok 3 minuty do uzyskania złotego koloru.

Gotowe frytki posypujemy przyprawą do ziemniaków i frytek oraz solą i przechodzimy do wykładania. Na talerz wykładamy ok 1/3 frytek, posypujemy serem i czynność powtarzamy 3 razy, danie polewamy sosem gravy, posypujemy zieloną cebulką oraz pietruszką na górę kładziemy chipsy z boczku i podajemy wraz z sosem gravy w sosjerce. Smacznego!

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak