Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka ze świeżym koperkiem

5.0
(68)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kopytka z dodatkiem świeżego koperku i pieprzu to pyszny dodatek do obiadu, który możemy serwować polane roztopionym masłem lub w towarzystwie rozmaitych sosów oraz gulaszów. Domowe kopytka są najlepsze, ponieważ są niezwykle miękkie, delikatne i pyszne! :)

Składniki:

SKŁADNIKI

ziemniaki 1 kg
mąka 220 gramów
jajko 1 sztuka
koperek świeży 1 pęczek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.2 łyżeczki
kurkuma 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka ze świeżym koperkiem

KROK 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Delikatnie ostudzone przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa.

KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki. Na środek wbijamy jajko, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite i gładkie ciasto *.

* Jeśli ciasto zbyt mocno klei nam się do rąk, możemy podsypać je mąką, ale warto pamiętać, że im mniej mąki dodamy, tym kopytka będą delikatniejsze.

** Przy mniej mączystych ziemniakach warto dodać do ciasta 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

KROK 3. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Gdy lekko stężeją, polewamy je roztopionym masłem, które zapobiegnie ich sklejaniu oraz nada jeszcze lepszego smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak