Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Bitki wołowe z sosem grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szukacie pomysłu na obiad, którym naje się cała rodzina? Oto przepis na delikatne w smaku i bardzo aromatyczne bitki wołowe z dodatkiem sosu grzybowego, których w okresie jesiennym wystarczy szukać nigdzie indziej, jak... w lesie! Przepis na bitki wołowe przygotował dla Was oczywiście Piotr Ogiński. Smacznego!

Składniki:

Bitki:

udziec wołowy 600 g
Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
olej do smażenia
prawdziwki 12-14 sztuk
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
sól morska Prymat w młynku do smaku
bulion 500 ml
liście laurowe 5-6 sztuk
Ziele angielskie mielone Prymat 1 łyżeczka
Owoc jałowca cały Prymat 6-7 sztuk
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
śmietanka 30% 100 ml
świeża natka pietruszki 2 łyżki

Kasza gryczana:

kasza gryczana niepalona 40 g
masło 2 łyżki

Dodatki:

ogórki konserwowe Smak

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Bitki wołowe z sosem grzybowym wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

Udziec kroimy na kotlety o grubości 1 cm, następnie mięso umieszczamy między dwa kawałki pergaminu, lub folii spożywczej i dokładnie za pomocą tłuczka ubijamy kotlety, które, jeżeli są bardzo duże, dzielimy na pół. Wołowinę doprawiamy przyprawą do wołowiny oraz pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu, aż wołowina będzie brązowa z każdej strony. 

Kiedy bitki się smażą przechodzimy do grzybów: nóżki kroimy w cienkie plasterki, a kapelusze dzielimy na pól, bądź na ćwiartki, w zależności od wielkości. Następnie nóżki grzybów podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cebuli, czosnku oraz soli, do momentu aż cebula będzie szklista.

Podsmażone bitki zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy pod przykryciem. Kiedy nóżki grzybów z cebulą lekko się podsmażyły, dodajemy do nich tymianek, rozmaryn, owoce jałowca oraz kapelusze prawdziwków i całość podsmażamy do momentu aż grzyby będą ładnie zarumienione, ok 5-6 minut).

Podsmażone grzyby dodajemy do bitek (jeżeli trzeba dodajemy też bulion) i całość dusimy aż mięso będzie miękkie, ok. 1 godzinę.

Do gotowych bitek dodajemy śmietanki i redukujemy sos, aż osiągnie pożądaną dla nas konsystencję, po czym doprawiamy je solą oraz pieprzem jeśli trzeba.

W tym czasie na patelni roztapiamy masło i podsmażamy ugotowaną kaszę gryczaną, przez ok 3-4 minut. Do gotowych bitek dodajemy pietruszkę i wykładamy na talerz wraz z sosem oraz grzybami, obok podajemy kaszę oraz ogórki konserwowe i gotowe! 

Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak