Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z powidłami śliwkowymi

3.0
(17)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Proste do przygotowania, ale pyszne i aromatyczne ciasto bez pieczenia. Idealne na święta Bożego Narodzenia.

Składniki:

Ciasto:

herbatniki 350 gramów
śmietana 36% 750 ml
ser na sernik 400 gramów
cukier puder 0.5 szklanki
kakao 1 łyżka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
powidła śliwkowe 200 gramów
masa krówkowa 300 gramów
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
płatki migdałowe 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z powidłami śliwkowymi

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i lekko ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie porcjami dodawać ser. Na koniec wlać żelatynę i miksować do momentu aż połączy się z masą. Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zmiksować, do drugiej dodać cynamon i również zmiksować.
Formę do pieczenia o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników, a na nie wyłożyć masę z kakao, wyrównać. Ponownie ułożyć warstwę herbatników na których rozsmarować powidła śliwkowe, a na nie wyłożyć masę z cynamonem. Warstwę wyrównać i ponownie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować masę bez dodatków. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników które posmarować masą krówkową. Całość posypać płatkami migdałowymi wcześniej podprażonymi na suchej patelni. Ciasto schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak