Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z kubusiem
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Ubić białka i dodać szczyptę soli, stale ubijając dodać cukier, następnie żółtka, łyżkę wody, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Warstwa kubusiowa
Odlać kubek soku i rozrobić w nim budynie. Pozostały sok wlać do garnka, dodać cukier i margarynę, zagotować. Dodać budynie i na wolnym ogniu gotować do zgęstnienia. Gorącą masę wylać na biszkopt.
Warstwa śmietanowa
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan fixy. Masę śmietanową wyłożyć na ostudzoną masę Kubusiową.
Warstwa z herbatnikami
Żelatynę rozpuścić w 1/4 gorącej wody.
Herbatniki ułożyć na cieście. 1/2 margaryny, cukier i kakao zagotować w rondelku. Ostudzić, dodać śmietankę i rozpuszczoną żelatynę. Zimną polewę wylać na herbatniki.
Smacznego:)