Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto ucierane z owocami to klasyk. Można je przygotować z malinami, truskawkami czy śliwkami. Jest puszyste i delikatne, proste do zrobienia i znika w mig.
Przygotowanie ciasta:
Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki wydrążamy, układamy na cieście czubkami do dołu.
Przygotowanie kruszonki:
Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostygnięte ciacho posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!