Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto szpinakowe z borówkami
Kroki postępowania
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, cały czas miksując wlać olej a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak. Przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 25 x 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie skroić (wyrównać) wierzch ciasta oraz boki a ciasto przekroić na dwa równe blaty. Skrojony wierzch i skrojone boki ciasta pokruszyć.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy.
Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć połowę masy śmietanowej, następnie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego. Całość obsmarować pozostałą masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować świeżymi borówkami i wstawić do lodówki na około 2 godziny.