Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śmietankowe z brzoskwiniami na kruchym spodzie bez pieczenia

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatników maślanych 200 g
migdałów 100 g
masła 200 g
cukru pudru 2 płaskie łyżki

Masa

serka śmietankowego 1 kg
śmietany kremówki 150 ml
cukru pudru 3/4 szklanki
żelatyny spożywczej 4 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietankowe z brzoskwiniami na kruchym spodzie bez pieczenia


Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód: Masło roztopić z cukrem i odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć lub zemleć w blenderze. Migdały grubo
zemleć w blenderze.Dodać do roztopionego masła i wymieszać. Masę
przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać i lekko docisnąć.
Odstawić do lodówki na 30minut.

Masa: Żelatynę rozpuścić w 120ml gorącej wody. Serek śmietankowy
połączyć z cukrem. Ciepłą żelatynę połączyć z serkiem i
dodać do reszty serka śmietankowego. Śmietanę kremówkę ubić dodać
do masy i delikatnie połączyć.

Masę przełożyć do tortownicy,delikatnie wcisnąć brzoskwinie
odsączone na sitku lub na ręczniku papierowym i pokrojone w plasterki.
Wstawić na 3 godziny do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 14.10.2014 14:22
jak dla mnie pycha
Futka 14.10.2014 13:39
Przepyszne ciasto - chętnie spróbowałabym choć kawałek :)
gosia56 13.10.2014 10:02
super poproszę kawałeczek;)
gibli 07.10.2014 19:36
bardzo fajne, lubię takie ciacha)
Kejti 21.09.2014 10:22
Pyszny deser i ten spód z dodatkiem migdałów,uwielbiam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak