Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto porzeczkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czarne 0,5 kg
jaja 7
cukier 2 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 2% 0,5 litra
bydyń smietankowy 2
mleko w proszku 2 łyżki
galaretka owocowa 2
woda 300 ml
margaryna kostka 3/4
kompot porzeczkowy

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto porzeczkowe

jajka ubic z cukrem 1 szklanka, po ubiciu dodac mąke, proszek do pieczenia, upiec biszkopt na blaszcze 25x36 30 min 0 180 stopniach. Ugotowac bydyn z 0,5 litra mleka + poł szklanku cukru. odstawic do ostygniecia. 3/4 margaryny utrzec z budyniem, kiedy powstanie masa dodac 2 łyżki mleka w proszku. 40 deko porzeczek czarnych rozbic blenderem + 0,5 szklanki cukru dodac do tego galaretki rozpuszczone w 300 ml wody. odstawic do stężenia. Biszkop przekroic na pół, ja nasączałam kompotem porzeczkowym, mozna czyms innym wedle uznania. na spodnia częsc biszkopt wyłozyc cała masę dodac pozostałe porzeczki, przykryc wierzchnia warstwa a na nia tęzejaca galaretke z porzeczkami.

do biszkoptu dodałam barwnika fioletowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 10.07.2013 16:07
mam wrażenie, że informacje o które pytałam zostały dodane dopiero niedawno.... i dziękuję za nie, teraz przepis jest dokładniejszy
Iwa27 10.07.2013 15:41
pieczemy biszkopt 30 minut, przepraszam za literówke, to zwyczajny biszkopt który kazdy pewnie piecze wedle uznania ;)
Iwa27 10.07.2013 15:40
drogie Panie, mysle ze poprostu wystarczy przeczytac dokładnie przespis a nie szukac okazji zeby komus wbic szpilke ;) pozdrawiam
Toster 09.07.2013 22:33
przecież te informacje są podane w przepisie
SmacznaPyza 09.07.2013 20:12
Agnieszka, być może, ale ja nie wiem co to jest duża deka - czy autorka przepisu mogłaby odpowiedzieć jaka ma być ta blacha i w jakiej temperaturze piekła ?
Megg 04.07.2013 20:56
super ciacho
agnieszka214 04.07.2013 20:33
pewnie duza deka
SmacznaPyza 04.07.2013 19:37
nie wiadomo jaka wielkość formy do ciasta, w jakiej temperaturze upiec biszkopt...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak