Przepis i sposób przygotowania na: ciasto odwracane z mandarynkami
Kroki postępowania
Mandarynki bezpestkowe obrać ze skórki i przekroić nożem z piłką na pół, w taki sposób jak na zdjęciu (horyzontalnie).
Można płynem, który został na patelni polać mandarynki, ale trzeba pamiętać że będzie on podczas pieczenia wypływał przez dno. Dlatego formę najlepiej postawić na innej większej. Lepiej jak para z owoców ucieka dołem niż przez ciasto, bo może to popsuć jego strukturę.
Białka ubić na sztywno z solą. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru (można cukru dodać więcej, jak ktoś lubi bardzo słodkie). Dodać do nich sok z mandarynek lub pomarańczy i jogurt, zmiksować.
Następnie ubijając mikserem białka dolewać do nich żółtka, aż składniki się połączą. Masę przelać do miski.
Czas pieczenia może zależeć o wybranej formy: mniejsza forma, to wyższe ciasto a mnie owoców, większa forma to więcej owoców i niższe ciasto. Druga opcja wydaje mi się lepsza.
Cisto oddzielić nożem od ścianek i wyjąć z dnem.