Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto na lubelskie cebularze

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 15 dag
cukier 2 łyżki
margaryna 12 dag
jajko 2 sztuki
mleko kozie 2 szklanki
mąka pszenna 1 kg
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto na lubelskie cebularze

Drożdze kruszymy, mieszamy z mąką (4 łyżkami) , cukrem oraz ok 1 szklanki ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.


Margarynę rozpuszczamy w rondelku z pozostałym mlekiem.

Gdy nasz rozczyn wyrośnie dodajemy go do wymieszanej mąki z solą oraz mlekiem z margaryną. Widelcem rozmieszujemy jajko i dodajemy do pozostałych składników. Wszystkie składniki łączymy ze soba by uzyskac ciasto o jednolitej konsystencji. Ewentualnie podsypujemy je mąką. Pozostawiamy o wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na ok 16 części i pozostawiamy, gdyż ponownie zwiększy ono swoją objętość.
Takie ciasto wałkujemy wałkiem, a brzegi smarujemy pędzelkiem z rozmieszanym jajkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak