Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowo orzechowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pół kg
cukier 10 łyżek
masło 200 g
jaja 2
płynny miód 2 łyżki
2 łyżeczki sody rozpuszczonej w łyżce mleka

Masa lukrowa

orzechy włoskie posiekane 300 g
masło 200 g
cukier 5 łyżek
miód 4 łyżki

Krem

mleko pół litry
cukier pół szklanki
żółtko jajek 3
mąka ziemniaczana 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo orzechowe

Najpierw ze wszystkich skladników na ciasto zagnieść gładką kulę, przedzielić na pół, pierwszy placek rozwałkować na papierze, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, około 20min (tak mam w przepisie u mnie w piekarniku piekę 12 min bo inaczej by się spalił, trzeba wyczuć).w tym czasie trzeba przygotować lukier na drugi placek 30 dkg orzechów włoskich posiekanych prażę na maśle około 20 dkg, dosypuje cukier 5 łyżek i około 4 łyżek miodu,na rozwałkowany drugi placek trzeba szybko rozprowadzić masę lukrową i piec około 10-20 min.
Przygotować krem-0,5 l mleka 2/3 szkl. Cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej
wymieszać przelać do garnka i zagotować z tego budyń gdy ostygnie ubić kostkę masła i stopniowo dodawać budyń.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ifa 15.01.2016 05:40
Pyszne ciasto
Iwusia 14.01.2016 22:42
lubie to ciasto, u mnie przeważnie gości na Święta
Kolorowa 14.01.2016 19:16
Fajny przepis ;)
Motorek 14.01.2016 16:24
smaczne ciasto
Anna169Hosz 14.01.2016 16:21
Niebo w gębie:)
dollce 14.01.2016 14:55
moje ulubione ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak