Przepis i sposób przygotowania na: ciasto migdałowe z wiśniami i czekoladowym musem
Kroki postępowania
Robiłam z połowy proporcji na formę o średnicy 16 cm. Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i migdałami. Masło utrzeć z cukrem (ucierać około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 30 sekund, aż składniki się połączą. Dodać aromat migdałowy, wymieszać. Do maślanej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy Wierzch wyrównać i poukładać połowę wiśni. Piekłam w temperaturze 180 C przez 35 min (ale to była połowa proporcji). Odstawić do ostygnięcia. Skropić Amaretto i poukładać resztę wiśni.
Mus: Zagrzać 200ml śmietanki (podgrzać prawie do wrzenia, ale nie gotować), zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, mieszać dość intensywnie, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Dodać pozostałą zimną śmietankę i wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Na wierzch nałożyć śmietanę (można użyć szprycy). Schłodzić całość w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.
Smacznego!