Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Leśny mech z brzoskwiniami

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto Leśny mech z brzoskwiniami. Takie wiosenne cudo zawitało na mój stół.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 70 g
mąka krupczatka 250 g
szpinak mrożony 450 g
jajko 4 sztuki
cukier 250 g
olej 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Masa cytrynowa:

śmietana 30-pocentowa 500 ml
cukier puder 0.5 szklanki
galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Dodatkowo:

galaretka brzoskwiniowa 2 opakowania
brzoskwinie 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Leśny mech z brzoskwiniami

1. Ciasto: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Zmiksuj. Następnie stopniowo dodawać olej, a potem szpinak. Zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i połącz delikatne (na najniższych obrotach) z masą. Piec 1 godz w 170°C. Blaszka 24x32cm. Po upieczeniu odcinamy delikatne górę ciasta, pokruszyć.

 

2. Masa cytrynowa. Kremówkę, cukier i galaretkę dzielimy na pół. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksuj. Połowę galaretki rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Wylać na ciasto. Brzoskwinie pokrój w krążki, wyłóż na masę. Schłodzić.

3. Galaretki rozpuścić w 850ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia - zalewamy brzoskwinie. Schłodzić.

4. Wykładamy drugą część masy przygotowaną tak samo i posypujemy kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak