Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kawowo-orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Aromatyczny kawowiec z dodatkiem nuty orzechowej to doskonałe połączenie z gorącą kawą. Nikt mu się nie oprze.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 0.5 szklanki
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
budyń waniliowy 1 opakowanie
orzeszki ziemne 2 łyżki

Masa kawowa:

kawa rozpuszczalna 3 łyżki
woda 3 łyżki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
żółtko jajek 1 szt.
cukier 0.5 szklanki
mleko 0.5 litra
margaryna 1 kostka

Dodatkowo:

wiórki kokosowe 100 g
orzeszki ziemne 100 g

Do nasączenia:

kawa rozpuszczalna 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kawowo-orzechowe

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać przez sito, połącz z masą. Dodaj orzechy, wymieszać. Piec 25 min. w 170°C. Po upieczeniu przecinamy na pół i nasączamy kawą.
2. Masa kawowa: kawę zaparzyć i osłodzić. W 1/2 szkl. mleka rozpuszczamy budyń i żółtko. Następnie dodać rozpuszczoną kawę. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego wlać mieszankę budyniową. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć i partiami dodać chłodny budyń. Gotową masą przełożyć nasączone kawą biszkopty. Górę posypać wiórkami kokosowymi i orzechami. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak