Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto jabłkowo - kakaowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2 szklanki
olej 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
jabłka 1 kg

Polewa

masło 2 łyżeczki
cukier 3 łyżeczki
kakao 3 łyżeczki
mleko 3 łyżeczki
wiórki kokosowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto jabłkowo - kakaowe

1.Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grubą kostkę. Zasypujemy 1/4 szklanki cukru i odstawiamy na 30 minut. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy olej, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i dodajemy jabłka. Mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 36x24 cm wysmarowanej margaryną i pieczemy godzinę w 180C. Studzimy.

2.W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mleko i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto polewą polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 18.08.2015 09:32
bardzo apetyczne
Krzysztof15 18.08.2015 06:11
wyglada apetycznie
Wiesława1 18.08.2015 05:08
Przepis wypróbuję na pewno
Iwusia 17.08.2015 22:38
podoba mi się ten przepis
irenka 17.08.2015 21:08
fajny przepis, zabieram ,na pewno przepyszne ciacho
monikaT83 17.08.2015 20:21
Apetyczne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak