Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto generała Lincolna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kostka masła 1 sztuka
aromat waniliowy 1 łyżeczka
aromat rumowy 1 łyżeczka
cukier kryształ 2 szklanka
mąka pszenna 2,5 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 3,2% 1 szklanka
płatki migdałowe 20 dag
białka jaj 6 sztuk
polewa czekoladowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto generała Lincolna

Masło utrzeć z aromatami i szklanka cukru. Ubić białka, pod koniec dodać resztę cukru. Do masła dodawać na przemian (ciągle ucierając) mąkę z proszkiem i mleko. Po wymieszaniu dodać piane z białek z cukrem. Dodać migdały. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Cel. Piec godzinę. Temperatura nie może przekroczyć 180 st. Cel. Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z tortownicy i odłożyć na jeden dzień. Nazajutrz całość polać polewą czekoladową, udekorować płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak