Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dyniowe z orzechami i czekoladą

5.0
(50)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne, sezonowe, nie za słodkie ciasto.

Składniki:

Składniki:

puree z dyni 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 150 gramów
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 0.5 szklanki
gorzka czekolada 0.3 tabliczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dyniowe z orzechami i czekoladą

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy. Dodajemy do nich mus z dyni, roztopione masło, jajka, poszatkowane orzechy i poszatkowaną czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe.
Tortownica, w jakiej piekłam ciasto była o wymiarach: dł. 21 cm, szer. 19 cm, wys. 5 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak