Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z nadzieniem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
kakao 2 łyżki
cukier 3/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
sól do smaku szczypta

nadzienie

brzoskwinie w puszce 1 puszka
cukier puder 3 łyżki
śmietana 30% 1 szklanka
serek mascarpone 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z nadzieniem

Ciasto:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Wlewamy do okrągłej foremki.
Pieczemy w temp. 180 C przez 30 minut do suchego patyczka.
Po ostygnięciu przekrawamy na dwa placki, spód trochę grubszy.
Górę kroimy jak pizzę ;) na 12 kawałków.
Nadzienie:
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy następnie serek i cukier, mieszamy.
Brzoskwinie kroimy na male kawałeczki, 2 zostawiamy do ozdoby.
Pokrojone kawałki dodajemy do masy.
Masę rozsmarowujemy na spodzie ciasta, zostawiając 1 cm od krawędzi bez kremu.
Pokrojoną górę układamy na kremie.
Przystrajamy pozostałą brzoskwinią.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.10.2015 10:10
Bardzo lubię takie ciasto
mirosława4 12.10.2015 18:25
apetyczne :)
marenka 12.10.2015 18:17
fajne ciacho ;-)
Habibi 12.10.2015 15:48
coś jakby 'kopiec kreta' ;)
agaK. 12.10.2015 14:42
Jadłam coś podobnego i było niezłe.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak