Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 1 szklanka
jajko 1 sztuka
kakao 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
czekolada gorzka 50 gramów
cukier 2/3 szklanki
olej rzepakowy 1/4 szklanki
śmietana 18% 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Mus:

truskawki 0,5 litra
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda 200-250 mililitrów

Masa budyniowa:

mleko 500 mililitrów
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło lub margaryna 200 gramów
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier 1/2-3/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Porada

Składniki na blaszkę 24x35 cm lub o podobnych wymiarach.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z masą budyniową i musem truskawkowym

Truskawki wyjmujemy z zamrażalki i wkładamy do garnka.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. W misce ucieramy jajko na puszysty krem, dodajemy partiami cukier, następnie olej i śmietanę. Na końcu dodajemy mleko z czekoladą. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek i sodę. Suche składniki przekładamy do mokrych i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160°C lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Ciasto ponownie wkładamy do foremki.

Masa budyniowa:
Do garnka wlewamy 400 ml mleka i dodajemy oba rodzaje cukru. W pozostałych 100 ml dokładnie mieszamy mąki i budyń (jeśli są grudki można pomóc sobie blenderem). Mieszankę budyniową wlewamy do gotującego się mleka delikatnym strumieniem energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Miękką margarynę przekładamy do miski i ucieramy dodając partiami całkowicie wystudzony budyń.

Masa owocowa:
Do garnka z truskawkami wlewamy 1/2 szklanki wody i zagotowujemy. W 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy galaretę i żelatynę. Gdy truskawki częściowo się rozmrożą dodajemy gorącą galaretkę. Masy truskawkowej nie gotujemy za długo, żeby nie zrobił nam się kompot. Wszystko razem blendujemy i odstawiamy do wystudzenia. Ostudzoną galaretkę można wstawić do lodówki, aby szybciej stężała ale nadal była płynna.

Ciasto czekoladowe dokładnie i równo smarujemy masą budyniową do samych brzegów. Na wierzch wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kzycinska76 02.08.2018 11:00
1/2 szkl proszku do pieczenia 1/2 szkl sody? :)
Ewa Wojtaszko 16.10.2015 11:30
takie ciastko,to bym z chęcią zjadła :)
agnieszka214 15.10.2015 17:37
bardzo fajny pomysł z truskawkami
Anna169Hosz 15.10.2015 16:51
Ten mus truskawkowy przyciąga:)
Agnieszka-87-25 15.10.2015 14:31
kuszące ciacho!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak