Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z budyniem
Kroki postępowania
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz kakao.
Do składników suchych w misce dodajemy żółtka oraz pokrojoną margarynę. Zagniatamy ciasto, które wstawiamy na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto, dzielimy na 2 części. Jedną część ścieramy na tarce na grubych oczkach i układamy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, bądź wyłożonej papierem do pieczenia.
W rondelku zagotowujemy mleko z cukrem, a kiedy zacznie się gotować dodajemy rozrobiony według przepisu na opakowaniu budyń. Gdy budyń zgęstnieje dodajemy zimne masło, mieszamy do rozpuszczenia.
Budyń studzimy, układamy na startym cieście i przykrywamy warstwą pozostałego ciasta, które też ścieramy na tarce.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 45-50 minut.