Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Cappuccino z nutą kawy karmelowej

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto Cappuccino z nutą kawy karmelowej - dla amatorów słodkich i aromatycznych kaw.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 szt.
cukier 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
cappuccino orzechowe 2 łyżki

Masa cappuccino:

cappuccino orzechowe 3 łyżki
woda 0.5 litr
budyń waniliowy 1 szt.
margaryna 1 kostka
cukier puder 0.5 szklanki
żółtko jajek 2 szt.

Galaretka kawowa:

Kawa zbożowa Inka 3 łyżki
woda 0.5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier puder 0.5 szklanki

Do nasączenia:

cappuccino orzechowe 1 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Cappuccino z nutą kawy karmelowej

1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Dodaj suche składniki, wymieszać łyżką. Piec 25 min w 170°C. Po upieczeniu nasączamy cappuccino.

2. Masa cappuccino:Wodę zagotować, dodać cappuccino. W 1/2 szkl. Ostudzonej Kawy rozpuścić budyń i żółtka. Resztę kawy zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, ugotować budyń.ostudzić. margarynę utrzeć na puch, dodać porcjami budyń. Większą część masy wykładamy na biszkopt.

3. Galaretka kawowa: Wodę zagotować z kawą i cukrem. Ściągam z ognia i rozpuszczam żelatynę. Pozostawiam do lekkiego stężenia i wylewam na ciasto. Schładzam. Udekorować pozostałą masą.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak