Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto biszkoptowe z owocami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Chociaż z pieczeniem na bakier, bo jednak trzeba mieć dużą cierpliwość. Tym razem powstało pyszne ciasto z małą niespodzianką. Oczywiście, wszystko kupione…i?!? Mąki ziemniaczanej nie ma. Help!

Składniki:

Biszkopt:

jajko 2 sztuki
woda gorąca 3 łyżki
cukier 125 gramów
mąka 50 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
proszek do pieczenia 5 gramów

Bita śmietana:

śmietanka 30% 400 mililitrów
cukier 1 łyżeczka
Chia nasiona 3 łyżki
truskawki 100 gramów

Pozostałe:

borówka amerykańska 300 gramów
galaretka 2 sztuki

Porada

W przepisie użyliśmy zamiast mąki ziemniaczanej, mąki z tapioki. Do tego galaretki przezroczyste.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto biszkoptowe z owocami

Biszkopt:

Jajka ubijamy na sztywno z gorącą wodą, powoli wsypujemy cukier. Dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie, na wolnych obrotach mieszamy, przekładamy do blaszki (u nas 18x28 cm). Pieczemy 30 min. w temperaturze 180°C. Studzimy i kroimy wzdłuż na pół.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru. Mieszamy z pokrojonymi truskawkami i nasionami chia.

Blaty biszkoptu przekładamy masą. Na wierzch układamy borówki. Chłodzimy w lodówce.

Galaretkę rozrabiamy we wrzątku, chłodzimy i wylewamy na borówki.

Studzimy do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak