Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastka migdałowe (z dodatkiem ciastek amaretti)

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 1 szklanka
migdały 1/3 szklanki
cukier 1 łyżka
sól 1/3 łyżeczki
masło 100 g
żółtko jajek 1
ciastka amaretti 10 sztuk
proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: ciastka migdałowe (z dodatkiem ciastek amaretti)

Migdały i cukier zmielić w elektrycznym młynku do kawy na pył.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, dodać cukier z migdałami, wymieszać. Miękkie masło pokroić i dodać do mąki, połączyć składniki specjalną siekaczką lub w malakserze z metalowymi ostrzami.
Na końcu dodać żółtko i wyrobić ciasto, schłodzić je w lodówce.
Rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej. Zdjąć folię i pokruszyć ciastka na powierzchnię ciasta. Złożyć na pół, przykryć folią spożywczą i ponownie rozwałkować. Kieliszkiem wycinać kółka.
Piec na papierze do pieczenia 7-10 minut w 180 stopniach.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 21.08.2014 10:54
pyszne ciasteczka
EmciaPichci 21.08.2014 09:54
bardzo fajny pomysł na ciacha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak