Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka digestive w wersji wegańskiej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płatki owsiane 1 i 1/2 szkl
mąka pszenna 1 szkl
słonecznik łuskany 1/2 szkl
wiórki kokosowe 1/2 szkl
sezam 1 garść
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
cukier 1/2 szkl
mleko sojowe 1/2 szkl
olej 4-5 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka digestive w wersji wegańskiej

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę pszenną. Następnie zmielić płatki owsiane -najlepiej w wysokim naczyniu, które można przykryć (będzie się kurzyć przy mieleniu płatków). Zmielić też nasiona słonecznika i wiórki kokosowe. Dodać do mąki jak również pozostałe suche składniki - sezam, cukier, proszek, sól. Wlać olej i ostrożnie dodawać mleko sojowe tak by wystarczyło do zagniecenia kruchego ciasta (ok pół szklanki).
Krok 1 - Ciastka digestive w wersji wegańskiej foto
2
Ciasto będzie nieco lepkie, dlatego należy je zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować - tak na ok 0,5 cm lub nawet cieniej i wykrawać szklanką krążki.
Krok 2 - Ciastka digestive w wersji wegańskiej foto
3
Każde ciastka ponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku 10-15 minut.
Krok 3 - Ciastka digestive w wersji wegańskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 31.01.2014 21:47
smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak