Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z jabłkami i cynamonem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 150 g
śmietana kwaśna 18 % 3 łyzki
margaryna 120 g
sól 1 łyzeczka
jabłka 3 szt
cynamon Prymat 1 łyzka
cukier 2 łyzki
drożdże świeże 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z jabłkami i cynamonem

CIASTO:

Mąkę przesiewamy z solą.

Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną.

Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka.

Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy.

NADZIENIE:

Jabłka obieramy , kroimy w plasterki.

Posypujemy cukrem i cynamonem.

CAŁOŚĆ:

Na środku ciasta kładziemy porcję jabłka , przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy.

Nożem możemy wyciąć delikatny wzorek.

Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 24.09.2013 17:32
Pychotka - uwielbiam takie połączenia jabłek i cynamonu :)
nogawkuchni 24.09.2013 16:39
Pychota,jabłko i cynamon to zawsze genialne i wyśmienite w smaku połączenie,apetyczne wypieki i przydatny przepis.
sylwia_mc 24.09.2013 15:46
Wyśmienite.
Kasia35 24.09.2013 15:14
pyszne ciastka :)
Agata3 24.09.2013 15:08
Ale cudo ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak