Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasteczka kruche

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

mąka 450 gram
margaryna 300 gram
cukier puder 150 gram
żółtko jajek 2 sztuki
kakao 2 łyżeczki

Dodatki

cukier do obtoczenia

Przepis i sposób przygotowania na: ciasteczka kruche

Mąkę przesiewam przez sito, dodajemy margarynę, cukier puder, żółtka. Wygniatamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 części do jeden dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Obydwie kulki wstawiamy do lodówki na 10 minut. Po czym wyjmujemy i wałkujemy dwa cienkie placki o takich samych wymiarach, wstawiamy na kolejne 10 minut do lodówki. Wyjmujemy, jeden placek delikatnie nakładamy na drugi, przecinamy na pół. Jeden placek podwójny przekręcamy na odwrót by na górze był inny kolor ciasta. Zwijamy delikatnie w rulon, obtaczamy w cukrze. Kroimy na Cienkie w miarę plasterki (2-3 cm.). Pieczemy 8 max 10 minut w temperaturze 220 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.01.2017 10:38
ciekawy pomysł
ania2610 19.01.2017 19:26
bardzo fajne ciasteczka
gusia1000 19.01.2017 18:07
dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak