Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka jeżynowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 30 dkg
masło 10 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 10 dkg
jajko 2 szt
Syrop: 8 łyżek

Lukier

cukier puder 10 łyżek
Syrop: 5 łyżek

dżem

jabłko kwaśne 2 szt
jeżyny 30 dkg
cukier 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka jeżynowe

Kroki postępowania

1
Jabłko obrać, pokroić w kawałki i z jeżynami włożyć do garnka, wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści. Odlać 13 łyżek syropu. Owoce gotować aż zmiękną, sok odparuje i powstanie gęsta masa. Odstawić do wystygnięcia
Krok 1 - Ciasteczka jeżynowe foto
2
Mąkę wsypać na stolnicę , dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder , jajka i syrop. Zagnieść ciasto.



Krok 2 - Ciasteczka jeżynowe foto
3

Ciasto rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 min. Krążki odstawić do wystygnięcia. Połowę krążków posmarować dżemem, przykryć pozostałymi krążkami, docisnąć Syrop z jeżyn podgrzać, wymieszać z cukrem pudrem, polukrować krążki, odstawić do zastygnięcia.
Krok 3 - Ciasteczka jeżynowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 25.09.2016 12:14
DZięki.)))
Patrycja33 09.09.2016 10:15
wygladaja rewelacyjnie :-)
Krystyna32 07.09.2016 08:43
bardzo apetyczne
Babeczka35 07.09.2016 08:21
Smakowite ciasteczka.
Janina 06.09.2016 22:51
Super ciasteczka;))
patryska76 06.09.2016 20:34
pięknie się prezentują!
agnieszka214 06.09.2016 20:33
Bardzo pyszne ciasteczka
bertpvd 06.09.2016 20:10
przepiękne !
Beatris 06.09.2016 19:56
Wyglądają wspaniale, schrupałabym kilka :)
Wiesława1 06.09.2016 19:56
pyszne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak