Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka ciotki Petunii

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 120 gram
cukier puder 1 szklanka
mąka pszenna 1,33 szklanki
jajko 1
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka ciotki Petunii

- Miękką palmę miksujemy z ¾ szklanki cukru pudru, dodajemy jajko ,ekstrakt z cytryny* i dalej miksujemy. W osobnej miseczce łączymy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i dodajemy całość do masy maślanej. Całość miksujemy i wkładamy do lodówki na około 40 minut
- Na talerzyku łączymy ze sobą cynamon z resztą cukru pudru. Ciasto wyjmujemy i formujemy okrągłe ciastka. Obtaczamy je w cukrze z cynamonem i układamy na papierze do pieczenia w odstępnie około3 cm (urosną). Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 7 minut do zarumienienia. Ciastka ostudzić i podawać najlepiej do kawki :)

* Dla niektórych z Was dodatek ekstraktu/soku z cytryny może wydawać się dziwnym połączeniem z cynamonem. Bez cytryny ciastka będą również smaczne i stricte będziemy czuć cynamon. Jednak dla tych, którzy lubią poeksperymentować smakami to polecam to połączenie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Caterina 11.03.2014 15:40
dziękuję :)
Jusiaa 11.03.2014 14:15
Podobają mi się te ciasteczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak