Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chutney bakłażanowy z buraczkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula czerwona 1/2 kg
buraki 3 średnie
czosnek 3-4 ząbki
papryka czerwona 1/2 kg
papryczka chili 1 duża
imbir średni kawałek
ocet jabłkowy 2 szkl.
cukier 2 szkl.
kolendra mielona 2 łyżeczki
sól do smaku
bakłażan
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Chutney bakłażanowy z buraczkami

Bakłażany umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę lub zetrzeć przy pomocy przystawki do malaksera w grube wióry.
Cebulę i paprykę pokroić w kosteczkę, drobno posiekać chili.
Warzywa włożyć do garnka, dodać utzrty imbir, posiekany drobno czosnek, gorczycę, kolendrę, cukier i ocet jabłkowy.
Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
W międzyczasie ugotować w skórkach buraczki, ostudzić, obrać i utrzeć na grubej tarce.
Do uduszonych warzyw dodać utarte buraczki i posolić całość do smaku.
Gotować ok.30-45 minut (bez przykrycia), następnie przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować lub przechowywać w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak