Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Churros

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 240 ml
masło 50 gram
sól 1/2 małej łyżeczki
cukier brązowy 2 łyżki
mąka pszenna 1 1/8 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Churros

1. W garnku zagotowujemy wodę, cukry, sól i masło.
2. Do wrzątku wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie, tak aby ciasto odstawało od brzegów garnka. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby wystygło.
3. Do przestudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy.
4. Za pomocą rękawa cukierniczego na patelnię z rozgrzanym olejem wyciskamy paski o długości około 5 cm i smażymy z każdej strony na złoty kolor.
5. Usmażone churros wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
6. Podajemy według uznania z sosem czekoladowym, cukrem pudrem lub cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 23.04.2015 16:18
Polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak