Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Churros

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 235 ml
masło 50 g
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
mąka pszenna 1 szklanka
cynamon Prymat 3 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki
olej do smażenia

Porada

Można podać z rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Churros

W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy masło, cukier, sól, i gotujemy aż do momentu roztopienia się masła i rozpuszczenia cukru. Do wrzątku wsypujemy mąkę wymieszaną z 1 łyżeczką cynamonu i cukier wanilinowy. Zdejmujemy z palnika, ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia. I odstawiamy do ostudzenia. Do wystudzonej masy wbijamy jajka i miksujemy. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Bierzemy rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie wciętej gwiazdki i przekładamy do niego ciasto. Olej rozgrzać w głębokiej patelni. Na olej wyciskać churros długości około 10 cm, i smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Usmażone ciasteczka churros osuszamy na papierze śniadaniowym (wchłania on tłuszcz), a następnie obsypujemy cukrem pudrem oraz pozostałym cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak