Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrust faworki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
żółtko jajek 4 duże sztuki
śmietana 18 proc 300 ml
sól 1/2 łyżeczki
cukier puder do posypania
wódka 2 kieliszki

Przepis i sposób przygotowania na: chrust faworki

Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka i wymieszać widelcem , stopniowo dodawać śmietanę i delikatnie zagniatać, dolać 2 kieliszki wódki i szczyptę soli szybki wyrobić. Elastyczne i zwarte ciasto należy kilkanaście razy uderzyć wałkiem. ja robię to drewnianą łyżką - porządnie uderzam kilkanaście razy ciasto i "rzucam" nim z kilkunastu centymetrów na blat. tak "obite" ciasto dzielę na porcję i wałkuję bardzo bardzo cienko podsypując mąką. wycinam długie prostokąty z nacięciem w środku przekładam koniec przez wycięcie i rozciągam .
Na patelni rozgrzewam smalec lub olej. trzeba kontrolować tem. by nie była zbyt wysoka bo faworki szybko nabiorą brązowej barwy i będą niesmaczne.
Smażę chrust porcjami na głębokiej patelni/ rondlu po kilka minut ,obracając z każdej strony. Odsączam na papierowych ręcznikach, gdy wystygną posypuję cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.05.2013 14:13
moje ulubione
EWI 06.02.2013 09:01
pyszności
Adam/ZUB3R 05.02.2013 22:02
ładnie wygląda
Boska_Agatka 05.02.2013 21:48
pychotka ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak