Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chleb bazyliowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kilogram
drożdże suche 10 gram
cukier 1 łyżka
sól 2 łyżeczki
woda letnia 600 mililitrów
pesto 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: chleb bazyliowy

Do 125 militrów wody wymieszanej z cukrem wrzucamy drożdze,mieszamy i odstawiamy aż zaczną rosnąć. Następnie do miski wrzucamy mąkę, sól oraz masło i wyrośnięte drożdże, mieszamy dodając także resztę wody. Wyrabiamy ciasto. Będzie dość lejące.Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 2 godziny aby wyrosły. Po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej olejem a na wierzchu smarujemy pesto. Można zamieszać łyżką aby "weszło" w ciasto. Formę z ciastem odstawiamy na 20 minut do kolejnego wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 40-45 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 06.09.2014 10:59
Cudowny, pyszny i niezwykle aromatyczny chlebek! :)
Kejti 05.09.2014 11:55
Naprawdę świetny pomysł,muszę spróbować :-)
Rysia 03.09.2014 17:18
Smaczny chlebuś.
caralajna 03.09.2014 15:12
fajnie wygląda ten chleb, pomysł fajny
monika141 03.09.2014 11:20
musi być pyszny
Krystyna32 03.09.2014 07:57
wygląda bardzo smacznie
patryska76 03.09.2014 07:41
Wygląda wyśmienicie ;)
wedith1 03.09.2014 06:24
Fajny chlebek :)
Ankha 02.09.2014 21:16
Późna pora na jedzenie, ale chętnie bym porwała grubą kromkę tego chlebka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak