Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chinkali z mięsnym farszem i bulionem

5.0
(36)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dla fanów mącznych dań proponujemy chinkali z mięsny farszem z wołowiny i sekretnym składnikiem jakim jest bulion. Zaskakująca, nowoczesna potrawa zainspirowana kuchnią gruzińską. Dodany bulion wydobędzie z pierożków całą głębię smaków.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 450 gramów
woda ciepła 190 mililitrów
żółtko jajek 1 sztuka
sól 1/2 łyżeczki

Farsz:

mielona wołowina 250 gramów
cebula 1/2 sztuki
woda 1 litr
Rosół wołowy Kucharek 2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Chinkali z mięsnym farszem i bulionem

PRZYGOTOWANIE:

1. W wodzie rozpuszczamy kostki wołowe Kucharek.

2. Mięso łączymy ze startą na tarce cebulą oraz bulionem. Całość intensywnie mieszamy przez ok. 5 minut do czasu, aż mięso wchłonie cały bulion.

3. Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto (będzie dość twarde) i rozwałkowujemy je, jak na pierogi.

4. Z ciasta wykrawamy koła (średnica ok. 12 cm) i na środek nakładamy łyżkę farszu.

5. Przyszczypujemy ciasto dookoła, formujemy sakiewki, mocno zaciskamy łączenie.

6. Pierożki gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.

7. Ugotowane wyjmujemy delikatnie, aby nie popękały i nie wypłynął zgromadzony w nich bulion. To właśnie ten bulion jest ich sekretnym składnikiem.

 

Podajemy ciepłe, oprószone pieprzem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak