Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Charlotte Royal z kremem bawarskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka 70 g
cukier 70 g
powidła śliwkowe 50 g
mleko 125 ml
żółtko jajek 1 szt
cukier do kremu 30 g
cukier wanilinowy 1 op
śmietana 36% 125 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyzki
dżem morelowy 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Charlotte Royal z kremem bawarskim

Rolada :

Rozgrzewamy piekarnik do 220C.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę.

Ubijamy pianę z białek.

Do masy jajecznej powoli dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.

Natychmiast wylewamy ciasto na papier do pieczenia.

Szybko rozprowadzamy równomiernie ciasto, aby jego grubość była jednakowa również na brzegach.

Natychmiast wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.

Po wyjęciu smarujemy ciasto dżemem i powidłami.

Zwijamy delikatnie roladę ( za pomocą ściereczki ).

Wkładamy do lodówki na conajmniej godzinę.

Po wyjęciu kroimy na plasterki.

Okrągłą salaterkę lub miskę wykładamy folią spożywczą , na ściankach układając kawałki rolady ( jeden obok drugiego ).

Kilka roladek zostawiamy – posłużą nam one do przykrycia góry po wlaniu kremu!

Wkładamy do lodówki.







Krem bawarski:

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie.

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Mleko gotujemy z cukrem wanilinowym , a ciągle mieszając, powoli wlewamy do żółtek gorące mleko.

Przelewamy całość do garnka i ciągle mieszając podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje.

Krem nie może się zagotować!!!

Dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę.

Masę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Gdy krem zacznie się ścinać, mieszamy go delikatnie z ubitą śmietanką.






Całość:

Przygotowany krem wlewamy do misy z roladkami wypełniając całą wolną przestrzeń.

Wierzch wyrównujemy i przykrywamy pozostawionymi roladkami.

Odstawiamy do lodówki, aż masa całkowicie stężeje na około 3-4 godziny.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 31.08.2013 15:49
a czemu tylko jedno zdjęcie?...szkoda bo zapowiada się ciekawie
Magiczna_Kuchnia 26.05.2013 23:54
szkoda, że takie pracochłonne:(
Cranberry 26.05.2013 23:11
mniam mniam :)
kasienka23 26.05.2013 22:33
czasochłonne ciasto ale z pewnością smaczne!
marta1221 26.05.2013 20:02
może być pyszne
gosia561 26.05.2013 19:15
no dość ciekawe
dwa pokoje z kuchnią 26.05.2013 19:14
bardzo mnie zaciekawił ten przepis, kradnę do siebie i na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak