Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio z gruszką wg. Pascala

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Carpaccio

polędwica wołowa 0,5 kg
gruszki 2 sztuki
orzechy włoskie 20 gram
szczypiorek 1 pęczek
bazylia świeża 1 garść
cytryna 1 sztuka
oliwa
sól
pieprz

Winegret

miód 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyzka
oliwa 3 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z gruszką wg. Pascala

Listki bazylii posiekaj. Szczypiorek pokrój drobno. Gruszki dokładnie umyj, rozkrój na pół, wyciągnij pestki i pokrój w plastry średniej grubości. Plastry gruszki skrop odrobiną soku z cytryny i wymieszaj.
Orzechy delikatnie posiekaj.
Polędwicę owiń ciasno folią spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażarki.
Następnie pokrój zmrożoną polędwicę na cienkie plasterki.Przygotowanie sosu winegret:
Dodaj miód, ocet i cały czas mieszając, dodaj oliwę. Dopraw pieprzem oraz solą i wymieszaj.

Na talerzu rozprowadź sos winegret. Na sosie układaj na przemian plasterki polędwicy i gruszki. Po ułożeniu skrop danie oliwą, a następnie dopraw solą oraz pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny i posyp bazylią, szczypiorkiem i orzechami. Całość skrop jeszcze delikatnie sosem winegret. Danie możesz udekorować listkami bazylii

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak