Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cantucci / Biscotti z migdałami i żurawiną

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
cukier brązowy 20 g
migdały 50 g
żurawina suszona 50 g
jajko 1 duże lub 2 małe
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
skórka z cytryny 1
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
sól szczypta

Porada

Przed schowaniem ciastek do puszki lub słoika, należy pamiętać o tym aby całkowicie wystygły.

Przepis i sposób przygotowania na: Cantucci / Biscotti z migdałami i żurawiną

W misce roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Po wymieszaniu cukru z jajkami dodajemy po łyżeczce mąki wymieszanej wcześniej z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy resztę składników, następnie zagniatamy w wałek o szerokości około 5 cm i 3 cm grubości. Po jego uformowaniu wałka, kładziemy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (z termoobiegiem) lub 190 stopni (bez termoobiegu) na 25 minut.

Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto. Po jego częściowym przestygnięciu kroimy je ostrym nożem na plasterki o grubości około 1 cm, po czym rozkładamy je na płasko na papierze i wkładamy ponownie do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie obracamy ciastka i pieczemy kolejne 8 z drugiej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 19.11.2015 20:57
Pyszne ciasteczka
ilka01 19.11.2015 15:15
pyszności :)
Motorek 19.11.2015 12:32
Bardzo smaczne
MAR3STA 19.11.2015 10:48
pyszne i chrupiące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak