Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z dzika 60 dag
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat 1 szczypta
smalec 3 łyżki
pieczarki 3
cebula czerwona 1
bulion 150 ml
koncentrat pomidorowy 6 łyżeczek
cannelloni 200 g
czosnek ząbki 2
sos
masło 1/4 kostki
mąka pszenna 3 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
mleko 1/2 litra
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem

Kroki postępowania

1
Mięso mielone z dziczyzny przyprawiam solą, papryką słodką mieloną, chili oraz pieprzem ziołowym. Dodaję roztarty w palcach kmin rzymski i mieszam.
Krok 1 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
2
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki smalcu. Wrzucam mięso i smażę do całkowitego zbrązowienia. Przekładam do miski.
Krok 2 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
3
Przygotowany bulion mieszam z koncentratem pomidorowym.
Krok 3 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
4
Na patelnię dodaję resztę smalcu i wrzucam czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Rumienię. Następnie dodaję pokrojone plasterki pieczarek. Gdy pieczarki puszczą wodę wrzucam posiekany czosnek i usmażone mięso.
Krok 4 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
5
Gdy czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat całość zalewam bulionem wymieszanym z koncentratem. Dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem około 4 minut. SOS ODSTAWIAM DO WYSTYGNIĘCIA (jeśli tego nie zrobimy i zaczniemy faszerować ciepłym sosem, cannelloni nam popękają).
Krok 5 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
6
Tak przygotowany farsz nakładam do środka makaronu.
Krok 6 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
7
W naczyniu żaroodpornym układam 2 warstwy.
Krok 7 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
8
Zalewam wystudzonym sosem beszamelowym przygotowanym następująco:
Krok 8 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
9
w garnuszku rozpuszczamy masło.
Krok 9 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
10
Wsypujemy mąkę i chwilę smażymy. Zmniejszamy ogień.
Krok 10 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
11
Następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Krok 11 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
12
Sos lekko studzimy i polewamy nim przygotowane cannelloni. Posypujemy jeszcze startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 12 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto
13
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180°C do momentu przyrumienienia się sera. Po upieczeniu należy odczekać kilka minut, aby potrawa troszkę odstała.
Krok 13 - Cannelloni z dziczyzną pod beszamelem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 28.03.2013 17:26
jak zawsze u ciebie przepysznie
Grażyna13 07.03.2013 11:34
bardzo ciekawe nadzienie wybrałeś :)
pacpaw 05.03.2013 18:25
na pewno ma swój oryginalny smak, ale też czegoś zupełnie nie oczekuj. Taka suchsza wieprzowina
IZABELA29 05.03.2013 08:27
ciekawa jestem smaku tej dziczyzny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak