Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczkowa - jak u babci

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki podstawowe

buraki czerwone 4 szt., średniej wielkości
marchewka 1 szt., nieduża
pietruszka 1 szt., nieduża
seler 1 nieduży kawałek
bulion mięsny 1,7 l

Dodatki i przyprawy

koperek 1 pęczek
sok z cytryny 1-1,5 łyżki
sól
pieprz
śmietana 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczkowa - jak u babci

Buraki, marchew, selera i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki kroję w kostkę.
Warzywa gotuję w bulionie do miękkości (koniecznie na małym ogniu) - około 20 minut.
Dodaję sok z cytryny, sól i pieprz, gotuję kolejne 15 minut.
Koperek siekam.
Wyłączam gaz. Do zupy wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę (dokładnie połączoną z odrobiną zupą), mieszam.
Na koniec wsypuję zieleninę, ewentualnie doprawiam do smaku.
Zupę należy odgrzewać na małym ogniu i nie dopuścić do zagotowania, aby zachowała swój kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 22.03.2017 11:00
smacznie się prezentuje
ilka01 21.03.2017 22:40
super zupka
jejkuchnia 21.03.2017 18:38
Jedna z moich ulubionych. :)
Ania321 21.03.2017 15:21
pyszna zupka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak