Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki zasmażane do obiadu

4.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Buraczki zasmażane do obiadu, to chętnie wybierany dodatek, który nie dość że szybko się przygotowuje to jeszcze wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Skusicie się na taką buraczkową surówkę? 

Składniki:

buraki ćwikłowe 4 - 5 sztuk
smalec 1 łyżka
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 1 ząbek
mąka 1 łyżeczka
musztarda 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
ocet winny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki zasmażane do obiadu

Buraczki zasmażane to kolorowy dodatek do obiadu, który można przygotować w bardzo łatwy sposób. Przepis na buraczki zasmażane do obiadu, wygląda następująco: ważne jest ugotowanie buraków, następnie ich obranie i starcie na grubych oczkach. Wybierając buraki do przygotowania tego dodatku do obiadu, sięgajcie po te o podobnej wielkości, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie, a sam proces przygotowania będzie trwał zdecydowanie krócej. Gotowe buraczki, podsmażamy wraz z cebulką i zasmażką, dodajemy sok z cytryny (lub odrobinę kwasku cytrynowego), przyprawy (można wzbogacić o dodatek kminku), musztardę i całość dusić na ogniu.  


1. Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na grubych oczkach.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu. Odsunąć na bok, wsypać na patelnię mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
3. Buraki dodać do zasmażki z cebulą i wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić cukrem, solą i pieprzem wg swojego smaku. Dodać musztardę i chwilę dusić razem.
4. Na koniec doprawić sokiem octem lub sokiem z cytryny.

Buraczki zasmażane do obiadu stanowią doskonałe połączenie naturalnej słodyczy buraków z wyrazistym smakiem cebuli i czosnku. Można również dodać odrobinę śmietany lub jogurtu naturalnego, aby nadać potrawie kremowej konsystencji i wyjątkowego smaku.

Więcej przepisów na dodatki do obiadu, znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: 

Marchewka duszona do obiadu

Fasolka szparagowa do obiadu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak