Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki zasmażane do obiadu
Buraczki zasmażane to kolorowy dodatek do obiadu, który można przygotować w bardzo łatwy sposób. Przepis na buraczki zasmażane do obiadu, wygląda następująco: ważne jest ugotowanie buraków, następnie ich obranie i starcie na grubych oczkach. Wybierając buraki do przygotowania tego dodatku do obiadu, sięgajcie po te o podobnej wielkości, dzięki czemu ugotują się w podobnym czasie, a sam proces przygotowania będzie trwał zdecydowanie krócej. Gotowe buraczki, podsmażamy wraz z cebulką i zasmażką, dodajemy sok z cytryny (lub odrobinę kwasku cytrynowego), przyprawy (można wzbogacić o dodatek kminku), musztardę i całość dusić na ogniu.
1. Buraki ugotować, obrać, zetrzeć na grubych oczkach.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na smalcu. Odsunąć na bok, wsypać na patelnię mąkę i zrobić jasną zasmażkę.
3. Buraki dodać do zasmażki z cebulą i wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić cukrem, solą i pieprzem wg swojego smaku. Dodać musztardę i chwilę dusić razem.
4. Na koniec doprawić sokiem octem lub sokiem z cytryny.