Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki żaby

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
woda ciepła 2/3 szklanki
szpinak mrożony 1 szklanka
drożdże świeże 25 g
jajko 1 szt
rozpuszczone masło 50 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
frankfurterki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki żaby

Utrzeć drożdże z cukrem, dolać wody i odstawić na parę minut. Do miski wsypać mąkę z solą, szpinak, jajko i zaczyn. Wyrobić ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie formować bułeczki: uformować wałek dwa razy dłuższy niż kiełbaska, na jednym końcu położyć kiełbaskę, a drugim nałożyć od góry. Uformować dwie kuleczki jako oczy i dokleić. Odstawić na 30 minut i upiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak