Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne
Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba. Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni.
Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno wyrosnąć naprawdę potężnie, mniej więcej trzykrotnie. Po tym czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.
Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
Smacznego!