Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdżowe "słoneczniki"

3.0
(14)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Smakiem i wyglądem zachęcą wszystkich wybrednych i niejadków. Świetnie sprawdzają się jako prezent. Gorąco polecam bułeczki z nadzieniem jabłkowym.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 50 dag
drożdże 3 dag
cukier 6.5 dag
mleko 130 mililitrów
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 5 dag
Kardamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki

Nadzienie:

jabłko kwaśne 1 kilogram
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe "słoneczniki"

Kilkanaście bułek:

Nadzienie:
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w małe cząstki. Wymieszać z cukrem i prażyć na małym ogniu aż do rozpadnięcia, przestudzić.

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki i formujemy placki na grubość około 1,5 cm. Na środku przy pomocy szklanki robimy wgłębienie, wypełniamy je masą jabłkową. Naokoło nadzienia nożem robimy 1 cm nacięcia. Potem po dwa nacięcia skręcamy do siebie i łączymy. Tak robimy z wszystkimi nacięciami. Gotowe kwiaty za pomocą szerokiej szpatułki delikatnie przenosimy na blaszkę z papierem. Przykrywamy ściereczką aby nie obeschły. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.

Ciasto samo w sobie nie jest tak słodkie więc po upieczeniu bułki suto posypujemy cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 16.01.2019 11:09
Bardzo dekoracyjne drożdżówki.
Babeczka35 16.01.2019 06:31
Cudowne są :)
w mojej kuchni 15.01.2019 23:52
apetyczne słoneczka
Basiliana 15.01.2019 21:04
Śliczne bułeczki. Bardzo ciekawy, a przy tym prosty sposób na uatrakcyjnienie wyglądu drożdżówek.
Bożena Matuszczyk 15.01.2019 13:06
Bułeczki wyglądają jak kwiatuszek.Fajny przepis.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak