Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki weneckie

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mleko 100 g
drożdże 25 g
masło 100 g
cukier kryształ 100 g
jajko 2
mąka tortowa 500 g
sól 1 łyżeczka

Kruszonka

mąka pszenna 50 g
cukier 100 g
masło 50 g
kawa 1,5 łyżeczki

Porada

Do kruszonki najlepiej dać kawę cappuccino..albo cynamon.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki weneckie

Kroki postępowania

1
Mleko razem z drożdżami podgrzać,mieszając do rozpuszczenia.Ostudzić ,dodać masło,jajka,cukier,mąkę sól i wyrobić mikserem do połączenia składników[ma być jednolita masa] .Ciasto pozostawić w naczyniu, przykryć.Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Delikatnie odpowietrzyć ciasto dłońmi .Uformować 15 bułeczek [ u mnie 12] .Ułożyć na blaszkach w odstępach [ u mnie bardzo male odstępy ]
Krok 1 - Bułeczki weneckie foto
2
Bułeczki posmarować delikatnie mlekiem,posypać kruszonką -między bułeczkami też ].Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny [ u mnie dużo krócej] .
Krok 2 - Bułeczki weneckie foto
3
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni ,posmarować bułki jajkiem roztrzepanym i mlekiem i piec bułeczki z termoobiegiem 12 minut lub do momentu, aż będą złocistobrązowe.
Krok 3 - Bułeczki weneckie foto
4
Zajadać z mlekiem..
Krok 4 - Bułeczki weneckie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.08.2014 00:30
Apetycznie wyglądają.
Katarzyna47 14.07.2014 19:02
Trzeba się zabrać do wyrabiania ciasta i pieczenia bo ten przepis jest ekstra.
Bożena6 13.07.2014 09:20
I tak smakują...polecam.
noninka77 13.07.2014 08:52
wyglądają wspaniale :)
Jusiaa 12.07.2014 22:31
Znakomite :)
Joannasz3190 12.07.2014 22:05
Wyglądają smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak