Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyniowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 12 szt
cukier 12 łyzek
mąka pszenna 12 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
mak 3 łyżki
orzechy siekane 3 łyżki
orzechy włoskie 2 łyżki

Masa

budyń śmietankowy 1 szt
cukier 0,5 szkl
mleko 0,5 litr
żółtko jajek 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Budyniowiec

Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajmy mak, do drugiej orzechy mielone i krojone, trzecią zostawiamy jasną. Mieszamy i pieczemy placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.
Masa:
Na mleku gotujemy budyń rozmieszany z mlekiem, cukrem i żółtkami. Gorącym przekładamy placki w kolejności: biszkopt z makie- masa- biszkopt jasny- masa- biszkopt z orzechami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 10.05.2015 16:16
takie słodkości uwielbiam
Adamorek 10.05.2015 14:10
nie znałam takiego ciasta
marenka 10.05.2015 13:25
Rewelacyjne ciasteczko;-)
Janina 10.05.2015 13:09
Świetne ciasto;)
ania2610 10.05.2015 12:03
fajne, lekkie ciacho!
Ewelina1991 10.05.2015 09:42
ja poproszę kawałeczek do kawusi ;-)
Edith85 10.05.2015 09:28
smakowite ciacho :)
Aga-25 10.05.2015 09:25
lubię takie budyniowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak