Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bruschetta

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chleb włoski
duże pomidory 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
bazylia 1 garść
sól
pieprz
oliwa

Porada

Bruschetty nie robi się z bagietki ani ciabatty, tylko właśnie z włoskiego chleba z semoliny.

Przepis i sposób przygotowania na: Bruschetta

Pomidory kroimy na małe kawałki. Bazylię siekamy. 2 duże ząbki czosnku bardzo drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do miski i wlewamy dwie łyżki oliwy. Solimy, pieprzymy, mieszamy dokładnie i odstawiamy.

Chleb kroimy na kromki. Każdą kromkę z obu stron obficie skrapiamy oliwą i grillujemy (można robić w piekarniku z funkcją grilla) po kilka minut z każdej strony. Nie za długo, tylko żeby lekko zrumienić. Po wyjęciu kromek z piekarnika każdą z nich (z obu stron) nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Ze 2 ząbki nam na to pójdą. I nakładamy na górę pomidory z czosnkiem i bazylią.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 09.10.2014 19:36
Hmmm,uwielbiam...zatęskniłam za Włochami :-)
gosia56 09.10.2014 10:23
nigdy jeszcze tak nie jadłam;)
Christopher 08.10.2014 15:41
Nasza ulubiona przekąska,często robię.
Kluska_87 08.10.2014 14:43
coś zdrowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak