Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brownie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada deserowa 180 g
jajko 2 sztuki
masło 225 g
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
dżem truskawkowy 8 łyżek
wiórki kokosowe 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Brownie

Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do garnuszka razem z pokrojonym masłem. Roztapiamy wszystko na gładką masę (nie zagotowujemy). Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie całe jajka ucieramy na puszystą masę z cukrem. Następnie dodajemy do tej masy rozpuszczoną czekoladę z masłem i dokładnie mieszamy. Do tej masy dosypujemy proszek do pieczenia razem z mąką i znowu dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (np. tak jak w moim przypadku do foremki silikonowej uprzednio wysmarowanej lekko olejem w kształcie serduszka, ale będzie dobra standardowa forma wyłożona papierem do pieczenia) i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Ciasto po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia w formie. Następnie wyjmujemy ciasto z formy i przecinamy na pół. Środek i wierzch ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i posypujemy wiórkami kokosowymi dla dekoracji.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ana1 18.08.2013 11:11
PIĘKNIE WYGLĄDA I NA PEWNO JEST PRZEPYSZNY
Ola1984 07.06.2013 22:01
Uwielbiam brownie :) Twoje wygląda pięknie.
Milena87 12.03.2013 19:52
świetny i na pewno bardzo smakowity
Margo1 12.03.2013 06:31
super , podoba mi się
Joanna46 19.02.2013 10:46
Pięknie się prezentuje.
kokoszka
kokoszka 18.02.2013 21:16
dobre
kasiaw 18.02.2013 21:00
piękne serce
gosia1988 18.02.2013 20:59
wyśmienite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak