Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brioszki z czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 500 gram
drożdże świeże 20 gram
cukier 3 łyżki
jajko 5
masło miękkie 300 gram
mleko ciepłe 100 ml
cukier wanilinowy 1 opakowanie
czekolada gorzka 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Brioszki z czekoladą

Drożdże utrzyj wraz z cukrami. Dodaj mleko i wymieszaj.
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże. Zrób rozczyn i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn już wyrośnie wyrabiaj ciasto. Stopniowo dodawaj 4 jajka i żółtko, oraz masło.
Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta. Połącz. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Gotowe ciasto podziel na ok. 13 dużych i małych części. Formuj kulki.
W foremce umieść większą kulką a na niej mniejszą. Odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Brioszki posmaruj roztrzepanym białkiem i piecz w 190 C. przez ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 09.06.2017 00:23
smaczne śniadanie
agnieszka214 08.06.2017 19:50
Pięknie wyglądaja
cukiereczek 08.06.2017 19:04
po prostu Rewelacja
Ewa Wojtaszko 08.06.2017 16:36
zgadza się ;)
Ola1984 08.06.2017 11:12
Cudnie wyglądają :)
mirosława4 08.06.2017 10:56
smaczne i nie tylko na śniadanie :)
bertpvd 08.06.2017 10:03
Pyszne brioszki
Aleksandra/Olcia 08.06.2017 09:42
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak